Без категория

Двойно шоколадови профитероли/еклери

Еклерите никога не са били сред любимите ми десерти. Най-вероятно защото не съдържат достатъчно шоколад. Пареното тесто, обаче, е сред нещата, които всеки (любител) сладкар трябва да усъвършенства. Затова и се зарадвах толкова, когато видях възможността да го направя по свой вкус, а именно – колкото може по-шоколадовo.

Така и така съм на тройно шоколадова вълна, мислех и тези профитероли да бъдат тройно шоколадови. Двойната доза обаче се оказа достатъчна, затова ето ги и моите двойно шоколадови профитероли – какаово парено тесто с пълнеж от шоколадов сладкарски крем.
Хубаво нещо е шоколадът.

Редно е да си призная, обаче, че това за малко да бъде поредна публикация в рубриката „Кухненски катастрофи“. Оплесках нещата цели 2 пъти, но продължих да упорствам и най-накрая бях възнаградена с най-прекрасните шоколадови мини-еклери (макар и не на външен вид)… Надявам се това да не ви обезкуражи – ако трябва да съм честна, изобщо не е толкова сложно, просто бях разсеяна 🙂

Двойно шоколадови профитероли
от тази книжка

За какаовото парено тесто:
1 ч.ч. брашно (120г)
30г какао
1 ч.ч. вода (250мл)
щипка сол*
1 с.л. захар
120г масло, нарязано на кубчета (или 1ч.ч. слънчогледово олио)
4 яйца

Фурната се загрява предварително на 200-220 градуса.
Брашното и какаото се пресяват. Водата, солта, захарта и маслото се слагат в тенджера и се оставят на средно силен котлон, докато заврят. Махат се от котлона, брашното и какаото се изсипват в тенджерата и всичко се разбърква, докато се получи тесто, което се отделя от стените на тенджерата при бъркането. Връща се на котлона за още около минута, като се бърка постоянно. Не се притеснявайте, ако загори леко на дъното, след добавянето на яйцата всичко ще се оправи. Маха се от котлона, след което яйцата се прибавят 1 по 1**, като след всяко се бърка бързо и старателно, за да не се сготвят. Можете да използвате миксер за целта.

Когато всичко е добре разбъркано и имате вече хомогенно тесто, го сложете в торбичка за шприцоване с голям накрайник. Върху тава, покрита с хартия за печене, шприцовайте „топчета“ с диаметър около 3 пръста. Оставяйте горе-долу същото разстояние помежду им, за да има място да се надуят.

Ако предпочитате еклери, шприцовайте в съответната форма, но имайте предвид, че времето за печене ще бъде по-дълго.
Пекат се 35-40мин. НЕ СЕ ИЗКУШАВАЙТЕ ДА ОТВОРИТЕ ФУРНАТА ПО-РАНО!!!!! Това ще доведе до следния резултат:

Никога не ми се е случвало, честно. Така съм чувала просто.
Ако печенето е протекло добре, би трябвало да получите нещо подобно:

(Искам да отбележа, че това беше вече третият ми опит за вечерта и хич не ми се занимаваше да шприцовам старателно, затова и са толкова криви. Което не пречи да са вкусни.)
Оставете ги да изстинат, преди да ги напълните.

* Първият гаф, който направих, беше, че ми се привидя 1 ч.л. сол, вместо 1/2 ч.л. Изглеждаха супер, но си бяха откровено солени. Затова за следващите опити намалих количеството до 1 щипка, която не може да бъде объркана с нищо.
** Всички източници, на които съм попадала досега, съветват яйцата да се добавят 1 по 1. Моята баба, обаче, ги счупва всички в купичка преди това, включва миксера и ги добавя в тестото наведнъж, докато разбърква с миксера. И двата варианта са удобни, изберете сами.

Ако предпочитате некакаовата версия, значи никога не бихме могли да бъдем приятели заменете какаото с 1 пълна супена лъжица брашно.

За крема:
*можете да го замените с най-обикновен нишестен какаов крем. Или пък сладолед
2 ч.ч. мляко (450мл)
6 жълтъка
1/2 ч.ч. захар (115г)
1/2 ч.ч. брашно (50г)
150г натурален шоколад, на парченца
1/2 ч.ч. сметана за разбиване, по възможност неподсладена; ако е подсладена – намалете количеството захар (115мл)

Млякото се сипва в средно голяма тенджера и  се оставя на средно силен котлон, докато заври.
Жълтъците се разбъркват със захарта на водна баня, докато се сгъстят и станат бледожълти. Махат се от водната баня и към тях се прибавя брашното. Разбърква се хубаво. След като млякото заври, половината от него се добавя на тънка струя към жълтъците, като се бърка постоянно. После цялата тази смес се връща в тенджерата при останалото мляко на котлона и се бърка, докато се сгъсти и започне да къкри (около 1мин). Накрая се маха от котлона и се добавя шоколадът. Разбърква се, докато се разтопи.
Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да достигне стайна температура.
Сметаната се разбива и се добавя малко по малко към останалия изстинал крем.

С крема се пълнят еклерите/профитеролите. За целта отрежете с нож връхчетата им, сложете крем и върнете връхчетата. Друг вариант е да направите малка дупка отдолу или отстрани и през нея с помощта на шприц да напълните крема.

Отново, ако предпочитате нешоколадовата версия на крема, значи определено има нещо сбъркано с вкусовите ви рецептори просто не слагайте шоколад. Сложете, например, ванилия или канела, или някакъв друг любим аромат.

Отгоре можете да залеете с шоколадов ганаш, но на мен в последствие ми се стори излишно.
Да ви е сладко 🙂

2 коментара за “Двойно шоколадови профитероли/еклери

  1. Много ми хареса начина по който е представена рецептата, с всичките обяснения съпка по стъпка и ОПРЕДЕЛЕНО ме зарадваха закачливите подмятания относно нешоколадовата версия за рецептата и крема 😀
    Поздравления!

Вашият коментар