Сладкиши и торти / Торти

Кухненски катастрофи vol.2: Торта "Пиня Колада"

Тази торта ми се върти в главата от няколко дена. Кокосови блатове, сироп от ром и ананас, бял шоколад… и чадърче! Всичко звучи чудесно.

Да, обаче, както в повечето случаи, когато се импровизира с неизпробвани рецепти,  нещата не протекоха толкова гладко, колкото си мислех…

Бях решила да изпека един дебел блат, който да разрежа хоризонтално по средата, за да се получат два по-тънки блата. При всяко помръдване на ножа обаче, горният блат се натрошаваше все повече и повече.

Ядосах се ужасно, зарязах всичко и като малко дете се тръшнах на дивана.

„Ще го изхвърля!!“

„Добре, и после ще направиш нов, нали?“

„НЯМА!! Тази торта не заслужава да бъде правена!“

… и после се сетих за рубриката „Кухненски катастрофи“, в която все пак можех да поместя резултата.

В крайна сметка, с помощта на така любимия ми Ганаш, цялата сага имаше щастлив край…

… и чадърче!

Затова не оставяйте някакви си натрошени блатове да ви помрачат прекарването в кухнята и директно се залавяйте за работа 🙂

Торта „Пиня Колада“
по идея на Smitten Kitchen

За блатовете:
250г пълнозърнесто брашно (може и обикновено)
1 ч.л. бакпулвер
1 непълна ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
115г масло, на стайна температура
50-70г кафява захар
2 големи яйца
1 ч.ч. кокосово мляко (около 240мл)
3-4 с.л. кокосови стърготини
3 тънки резена ананас, нарязани на малки парченца (може и от консерва, запазете сока)

Фурната се загрява предварително на 175 градуса.
Брашното, бакпулверът, содата и солта се разбъркват в купа. В друга купа се разбиват маслото със захарта. Добавят се яйцата, след тях и кокосовото мляко, разбива се пак. Брашнената смес се изсипва при другата, а накрая се слагат и кокоса и ананаса.
След моя неуспешен опит да изпека цялото нещо наведнъж и да го разрежа на 2 блата, ви съветвам да разделите тестото на 2 равни части и да ги печете поотделно в тава, покрита с хартия за печене.
Другата ми грешка е, че го извадих леко недоизпечено.
Та, ако го печете наведнъж, ви трябват 40-45мин.
Ако го печете на 2 пъти, следете внимателно – трябва ви леко златиста коричка. Малко по-златиста от тази на долната снимка.

След като се сдобиете с 2 блата (по който и да е от двата начина), ги сиропирайте със смес от 3 с.л. ром (аз използвах бял, защото имах такъв вкъщи. Тъмен също става) и 3 с.л. подсладен сок от ананас.

След това пригответе бял шоколадов ганаш. За целта са ви необходими:

400г бял шоколад

150-170мл течна, неподсладена сметана

Натрошете шоколада на парченца, залейте го със сметаната и ги сложете на водна баня. Оставете да се разтопи, като разбърквате периодично.

Оставете ганашът да се охлади и да достигне стайна температура. След това покрийте един от вече изстиналите блатове с половината ганаш. Внимателно поставете другия блат отгоре (предупреждавам – от чупливите е, затова внимавайте) и залейте всичко с останалия шоколадов ганаш. Оставете в хладилника за няколко часа, след което украсете по желание. Аз използвах коктейлни черешки, резени ананас и кокосови стърготини.

***Ако и при вас стане гафът с натрошаването на блата, ето какво ме спаси:

Сглобих тавата (с подвижно дъно), в която пекох блатовете. Тъй като само единият беше натрошен, го преместих в тавата и с леко притискане, горе-долу сглобих парченцата:

Сиропирах, залях с ганаша и изравних. Другият блат не беше натрошен, а само неравно изрязан. Изравних го

и го сложих отгоре, след което залях с още ганаш. Оставих тавата в хладилника за през нощта. Сутринта минах с тънък нож по ъглите, за да отлепя крема от стените на тавата, след което „разглобих“ тавата. Украсих си тортата все едно нищо не се е случило 🙂

Вашият коментар