За пиене / Филми, книги и музика

Горещият шоколад на Виан

*Scroll down for English*

Този път ще започна направо с рецептата, за да можете да си сипете чаша горещ шоколад, докато четете останалата част от поста…

450мл прясно мляко

1/2 ванилова шушулка, разрязана по дължината

1 пръчка канела

1 суха Чили чушка (може и 2-3, ако са от малките)

100г натурален шоколад (70%), накълцан

Прясното мляко, заедно с ванилията, канелата и чили чушката се загряват на средно силен котлон, докато млякото закъкри.

Когато това стане, се добавя шоколадът, като постоянно се разбърква с телена бъркалка. Маха се от котлона, тенджерата се покрива с капак и се оставя 10мин, за да се размесят добре ароматите. След това ванилията, канелата и чушката се изваждат, а тенджерата се връща на котлона, докато закъкри леко отново. И тогава се сервира.

Силно препоръчвам да си сипете и 1-2 ч.л. коняк в чашата. Може да добавите и захар, и бита сметана.
Всъщност не. Не може.

Сипахте ли си? Браво! Убедена съм, че сте очаровани от резултата.

Този горещ шоколад има много специално място в моето развитие. Той символизира цялото ми увлечение към всичко шоколадово и приготовлението му. Той е в основата и на този блог, и на предстоящата ми сладкарска кариера.

А коя е Виан? Виан е тази, която през далечната 2002г. така ме омагьоса с въпросния горещ шоколад и останалите си шоколадови творения, че още оттогава всеки ден си мечтая да имам шоколатерия като нейната. Вие вероятно също сте я срещали… може би в прекрасната книга на Джоан Харис или пък в не по-малко вдъхновяващата й екранизация. Да, „Шоколад“. Ако сте пропуснали и двете прозведения, имате за домашно да изгледате поне филма!

Както при повечето филмови адаптации на книги, и тук има известна разлика в сюжета, но основната история е една. Самотната майка Виан (Жулиет Бинош), носена от вятъра, прехвърча от град на град заедно с дъщеря си Анук. Облечени в червените си пелерини, се озовават в малко, консервативно градче във Франция, където всички ходят на църква, носят черно и се държат прилично. Насред Великденските пости Виан отваря… шоколатерия! Как смее!? За потрес на кмета (Алфред Молина), въпреки тайните му опити за саботаж, тя за нула време успява да омагьоса голяма част от жителите с шоколадовите си изделия… дали буквално, дали не, авторката и сценаристите са решили да оставят на вас да решите. Но щом дори привидно намусената и своенравна Арманд (Джуди Денч) се впуска в спомени за бурната си младост само след първата глътка горещ шоколад, значи може би има и още нещо в него… А тъкмо когато си мислите, че филмът не може да стане по-приятен, се появява Джони Деп (във филма – Ру). На лодка, с китара в ръка. Повече няма да кажа.

За голяма моя радост, книгата има и втора част – „Бонбонени обувки“ (The Lollipop Shoes). В нея Виан и Анук са вече Ян и Ани и живеят в Париж, 5 години по-късно. С тях е и Розет, междувременно родената 4годишна дъщеря на Виан Ян.Отново имат шоколатерия, но Ян е коренно различен човек от Виан и Ани, тъкмо навлизаща в пубертета, хич не е доволна от това. Какво се е променило през тези 5 години, ще разберете от книгата. „Лошият“ в тази част е Зози – мацката с бонбонените обувки… Бих ви разказала и повече, но всъщност това не е творба, на която трябва да се правят рецензии и оценки. Трябва просто да се прочете.

lollipop13153972

А наскоро излезе и трета част – „Праскови за кюрето“ (Peaches for Monsieur Le Cure). Нея още не съм чела, но нямам търпение. Всъщност, май ще си направя още един горещ шоколад и ще я започна още сега. А вие подхващайте филма!

*****

Vianne’s Hot Chocolate (from the movie Chocolat)

450ml milk (1 2/3 cup)

1/2 vanilla bean, cut in half lengthwise

1 cinnamon stick

1 hot red chile

100g dark chocolate (70%, chopped) (1 bar)

Put the milk, vanilla, cinnamon and chile in a small skillet over medium high heat until it begins to simmer. Then whisk in the chopped chocolate until it melts. Set aside, off the heat, covered and let steep for 10 minutes. Take the vanilla, cinnamon and chile out and put the skillet back on the stove until it begins to simmer again. Serve hot, with a tsp or two cognac per cup, if you want. But you should. You could also add some brown sugar and whipped cream. But don’t. 

Вашият коментар